Cách thay đổi ngôn ngữ trong Microsoft Word – Thủ thuật, hướng dẫn, hỏi đáp về công nghệ

Një udhëzues i lehtë për t’u kuptuar se si mund të ndryshoni gjuhën e ekranit dhe gjuhën e redaktimit/autorit dhe korrigjimit në çdo version të Microsoft Word.

Microsoft Word është një nga programet më të njohura dhe të përdorura gjerësisht për qëllime dokumentesh në mbarë botën. Nëse nuk jeni shumë të njohur me stilin dhe flisni anglisht, atëherë mund të dëshironi të përdorni MS Word në Vietnamisht ose ndonjë gjuhë tjetër sipas zgjedhjes suaj.

Ndonjëherë mund të dëshironi të përdorni thekse ose të përfshini karaktere të veçanta nga një gjuhë tjetër në tekstin tuaj – kjo do t’ju kërkojë të ndryshoni vetë gjuhën e MS Word. Për fat të mirë, Microsoft Word ju lejon të ndryshoni gjuhën e redaktimit, mjetin e korrigjimit dhe gjuhën e ndërfaqes së përdoruesit (gjuhën e ekranit) dhe të vendosni një gjuhë tjetër të ekranit ndërsa aplikoni një gjuhë tjetër në redaktim dhe korrigjimin e dokumenteve.

Në këtë artikull, ne do t’ju tregojmë se si të ndryshoni gjuhën e ekranit, si dhe gjuhën e redaktimit dhe korrigjimit në Microsoft Word. Gjatë gjithë postimit ne do të përdorim Microsoft 365, por shumica e opsioneve janë të ngjashme me versionet offline (2019, 2016, 2013 ose 2010) dhe Office 365. Pra, pavarësisht nga versioni që po përdorni, ky artikull me siguri mund të ndihmojë për të ndryshuar ose ndërroni gjuhën

Ndryshoni gjuhën e ekranit dhe gjuhën e ndihmës

Kur instaloni Microsoft Office, ai zakonisht ka anglishten si gjuhën e paracaktuar ose gjuhën lokale/rajonale të vendndodhjes së ofruesit të blerjes së MS Word. Nëse dëshironi të ndryshoni këtë gjuhë

Gjuha e ekranit është gjuha e shfaqjes që shfaqet në të gjitha skedat, menytë, butonat, opsionet, kutitë e dialogut dhe kontrollet e tjera në aplikacionin Word. Nëse dëshironi të përdorni një gjuhë tjetër në vend të gjuhës së paracaktuar, ndiqni këto hapa:

Hapni Microsoft Word dhe klikoni në skedën “File”.

Në pamjen e prapaskenës, klikoni ‘Opsionet’.

Do të shfaqet një dritare dialogu Opsionet e Word-it. Këtu, zgjidhni skedën “Gjuha”. Nën skedën “Gjuhët” do të shihni dy seksione – “Gjuha e shfaqjes së zyrës” dhe “Gjuhët e autorit dhe korrigjimi i zyrës”.

Nëse jeni duke përdorur Office 2019, 2016, 2013 ose 2010, do të shihni “Zgjidhni gjuhët e modifikimit” dhe “Zgjidhni gjuhët e shfaqjes”

“Gjuha e ekranit të zyrës” ose “Zgjidhni gjuhët e shfaqjes” është vendi ku mund të vendosni gjuhën e shfaqjes (Ndërfaqja e përdoruesit) e MS Word. Në këtë seksion do të shihni një listë të gjuhëve të instaluara. Nëse gjuha që po kërkoni nuk është në kuti, do t’ju duhet të shkarkoni dhe instaloni manualisht atë paketë të veçantë gjuhësore.

Shtoni paketa gjuhësore në Office

Nëse një gjuhë specifike nuk është e listuar këtu, klikoni lidhjen “Instaloni gjuhët shtesë të ekranit nga Office.com” poshtë kutisë (siç tregohet më poshtë).

Kjo do t’ju tregojë kutinë e dialogut “Cilësimet e gjuhës së ekranit”. Këtu, zgjidhni gjuhën dhe klikoni “Cilësimet”.

Kjo do t’ju çojë në faqen e internetit të Microsoft ku mund të shkarkoni paketën e gjuhës për gjuhën e zgjedhur siç tregohet më poshtë. Këtu, klikoni butonin ‘Shkarko’.

Tham Khảo Thêm:  Cách giới hạn người dùng WiFi trên điện thoại để giữ được mạng ở tốc độ ổn định - Thủ thuật, hướng dẫn, hỏi đáp về công nghệ

Ekzekutoni skedarin e konfigurimit të shkarkuar për ta instaluar.

Prisni që instalimi të përfundojë, më pas mbylleni dhe rinisni Word-in. Ndonjëherë, mund t’ju duhet të rinisni kompjuterin tuaj për të punuar më mirë.

Pas kësaj, hapni përsëri aplikacionin MS Word dhe shkoni te File > Options > Language . Siç mund ta shihni, kutia “Gjuha e ekranit të Zyrës” liston gjuhën e instaluar. Tani zgjidhni gjuhën e dëshiruar dhe klikoni opsionin “Vendos si preferencë” ose “Vendos si parazgjedhje” (për Office 2019 dhe versionet e mëparshme).

Pasi të zgjidhni butonin ‘Vendos si prioritet’ ose ‘Vendos si të paracaktuar’, gjuha e zgjedhur do të shfaqë ‘‘ në fund, siç tregohet më poshtë. Pastaj klikoni ‘OK’.

Më shumë paketa gjuhësore nga faqja e internetit e Office

Përndryshe, mund të shkoni drejtpërdrejt te faqja e Paketave të Gjuhëve të MS Office për Office, ku mund të shkarkoni gjuhën që dëshironi të përdorni. Microsoft Office ofron më shumë se 100 pako shtesë gjuhësore që mund t’i shkarkoni dhe instaloni falas.

Kur jeni në faqen e internetit të paketës së aksesorëve të gjuhës së Office, lëvizni për të parë seksionin e quajtur “Hapi 1: Instaloni paketën e aksesorëve të gjuhës”. Në këtë seksion, zgjidhni skedën e versionit të Office.

Pastaj zgjidhni gjuhën nga ‘Cila gjuhë ju nevojitet?’ menyja rënëse.

Pasi të zgjidhni gjuhën, do të vini re lidhjet e shkarkimit ’32-bit’ dhe ’64-bit’. Nëse sistemi operativ ka arkitekturë 32-bit, klikoni ‘Shkarko (32-bit)’. Ose nëse sistemi përdor një sistem operativ 64-bit, zgjidhni bitin ‘Shkarko (64)’.

Pasi të shkarkohet skedari, instaloni skedarin e konfigurimit dhe mbyllni dhe rihapni aplikacionin Word. Më pas shkoni te menyja Opsionet e Word-it, zgjidhni paketën e gjuhës që keni instaluar në kutinë “Gjuha e ekranit të zyrës” dhe zgjidhni “Cakto si preferencë ose “Vendos si parazgjedhje”. Pastaj klikoni ‘OK’.

Rinisni Word-in dhe do të shihni se gjuha e ndërfaqes së përdoruesit është ndryshuar për MS Word.

Ndryshoni modifikimin dhe korrigjimin e gjuhës

Gjuha e autorit/autorit është gjuha në të cilën shkruani dhe redaktoni dokumentet. Gjuha gjithashtu kontrollon orientimin dhe shtrirjen e tekstit për tekstin vertikal, nga e djathta në të majtë dhe të përzier. Mjeti i provës kontrollon për gabime drejtshkrimore dhe gramatikore. Nëse gjuha e redaktimit/hyrjes dhe korrigjimit është tashmë e instaluar në kompjuterin tuaj, mund ta ndryshoni lehtësisht. Nëse jo, fillimisht duhet të vendosni gjuhën manualisht dhe më pas ta ndryshoni atë.

Hapni aplikacionin Word, klikoni në skedën “File” dhe zgjidhni “Opsionet” për të hapur “Opsionet e Word”. Ju gjithashtu mund të hapni dritaren e opsioneve të Word-it duke kaluar në skedën “Rishikim” në Shirit dhe duke klikuar butonin “Gjuha”, më pas opsioni “Preferencat e gjuhës”.

Në Opsionet e Word-it, zgjidhni skedën “Gjuha”. Do të shihni një seksion “Gjuha e redaktimit dhe redaktimi i zyrës” ose “Zgjidhni gjuhën e redaktimit”, ku mund të shtoni dhe vendosni gjuhën për modifikim. Kur instaloni MS Word, aplikacioni konfigurohet automatikisht për të përdorur gjuhën e parazgjedhur të sistemit.

Kutia “Gjuhët e autorizimit dhe korrigjimit të Zyrës” liston të gjitha gjuhët e instaluara të Office dhe të sistemit. Nëse gjuha që dëshironi të ndryshoni është në listë, zgjidhni gjuhën dhe klikoni “Cakto si të preferuar” ose “Cakto si parazgjedhje”.

Instaloni gjuhë të tjera hyrëse për Word

Ndiqni këto hapa instalimi nëse një gjuhë specifike është në kutinë “Gjuha e autorit dhe korrigjimi i zyrës”.

Për të shtuar një gjuhë të autorit, klikoni butonin “Shto gjuhën…”.

Tham Khảo Thêm:  So sánh iPhone 14 Pro Max và iPhone 13 Pro Max: Có đáng để nâng cấp? - Thủ thuật, hướng dẫn, hỏi đáp về công nghệ

Zgjidhni gjuhën që dëshironi të shtoni dhe klikoni ‘Shto’.

Shumicën e kohës, edhe nëse shtoni gjuhë, duhet të instaloni manualisht gjuhë shtesë ose mjete korrigjimi në sistemin tuaj operativ Windows.

Për të instaluar gjuhë shtesë të hyrjes/redaktimit në kompjuterin tuaj, klikoni lidhjen “Instaloni tastierë shtesë nga cilësimet e Windows” poshtë kutisë së gjuhëve të redaktimit dhe korrigjimit të Office.

Kjo do të hapë faqen e cilësimeve të Windows ku mund të instaloni gjuhën në sistemin tuaj. Klikoni butonin “Shto një gjuhë” (nëse keni Windows 10 ose 11).

Në kutinë e dialogut “Zgjidh një gjuhë për instalim”, zgjidhni një gjuhë dhe zgjidhni “Tjetër”.

Në faqen tjetër, zgjidhni “Cilësimet”.

Pasi të keni mbaruar, do të shihni gjuhën e instaluar në listën e gjuhëve.

Normalisht, kur shkruani në kompjuterin tuaj, sistemi përdor gjuhën e paracaktuar të hyrjes (e para në këtë listë) për të futur karaktere. Prandaj, duhet të ndryshoni gjuhën e hyrjes në gjuhën e instaluar së fundmi për të përdorur në mënyrë aktive këtë të fundit. Këtë mund ta bëni përmes aplikacionit të cilësimeve ose nga Taskbar.

Përmes aplikacionit të cilësimeve

Për të ndryshuar paraqitjen e tastierës së hyrjes, zgjidhni cilësimin “Koha dhe gjuha” dhe klikoni opsionin “Hyrje”.

Pastaj zgjidhni “Cilësimet e avancuara të tastierës”.

Tani zgjidhni metodën e hyrjes për t’u përdorur si parazgjedhje.

Përmes Taskbar

OSE, mund të kaloni lehtësisht ndërmjet metodave të hyrjes nga Taskbar.

Pasi të keni instaluar gjuhën, kthehuni File > Options > Language . Te Opsionet e Word-it, do të shihni gjuhën e instaluar në kutinë “Gjuha e korrigjimit dhe redaktimit të zyrës”.

Për të hequr një gjuhë redaktimi, fillimisht zgjidhni atë dhe më pas shtypni “Hiq”.

Instaloni mjetin e korrigjimit

Ndonjëherë mjetet e korrigjimit mund të mos instalohen në Office edhe pasi të jetë instaluar gjuha e hyrjes. Nëse jeni duke përdorur Microsoft 365, do të shihni tre statuse të mjeteve korrigjuese pranë secilës gjuhë, përkatësisht – “Testimi i disponueshëm, korrigjimi nuk disponohet, korrigjimi i instaluar”. Për kompletet e tjera të Office (si Office 2019, 2016, etj.), statusi do të shfaqet si ‘Enabled’ ose ‘Not Enabled’ në kolonën Layout tastierës.

“Pa korrigjim” do të thotë që mjetet e korrigjimit nuk janë të disponueshme për atë gjuhë të caktuar. “Proofing i disponueshëm” sugjeron që të shkarkoni dhe instaloni një paketë gjuhësore me mjete korrigjimi për atë gjuhë. Dhe “Testimi i instaluar” do të thotë që mjetet korrigjuese janë instaluar për atë gjuhë të veçantë dhe ju jeni të lirë t’i përdorni ato.

Nëse mjetet e korrigjimit janë të disponueshme, por jo të instaluara, klikoni lidhjen ‘Kani korrigjim’ pranë gjuhës që dëshironi të përdorni për të shkarkuar paketën gjuhësore.

Kjo do t’ju çojë në faqen e shkarkimit të paketës gjuhësore në faqen e internetit të Microsoft Office. Këtu, klikoni butonin ‘Shkarko’.

Pasi shkarkimi të përfundojë, instaloni skedarin ‘OfficeSetup.exe’, prisni që instalimi të përfundojë dhe më pas mbylleni dhe rinisni aplikacionin Word.

Pas rinisjes së aplikacionit, shkoni te Opsionet e Word-it. Tani duhet të shihni “Testi i instaluar” pranë gjuhës së zgjedhur. Tani zgjidhni gjuhën dhe klikoni “Cakto si prioritet”.

Word do t’ju tregojë një mesazh paralajmërues për t’ju bërë të ditur se gjuha e autorit që sapo keni zgjedhur do të hyjë në fuqi herën tjetër që të hapni Office. Gjithashtu ju paralajmëron për ndryshime të mundshme në cilësimet e personalizuara (si fontet e preferuara të paracaktuara). Nëse dëshironi të vazhdoni, klikoni ‘Po’. Pastaj klikoni ‘OK’ për të mbyllur Opsionet e Word-it.

Tham Khảo Thêm:  iOS 15.4 và những điểm mới giúp chiếc iPhone càng hoàn thiện hơn, nâng tầm trải nghiệm, có iFan nào đã cập nhật chưa ta? - Thủ thuật, hướng dẫn, hỏi đáp về công nghệ

Tani, rinisni Microsoft Word përsëri, për të ndryshuar gjuhën e redaktimit dhe korrigjimit.

Kur ndryshohet gjuha e redaktimit të Word-it, do t’ju duhet të ndryshoni paraqitjen e tastierës për të futur tekstin në gjuhën e ndryshuar. Zakonisht, gjuha e paraqitjes së tastierës përputhet me karakteret e një gjuhe tjetër, sepse tastet në tastierë përkthehen automatikisht në gjuhën tjetër të zgjedhur në ekran. Në thelb, gjuha e paraqitjes së tastierës kontrollon dhe ndryshon karakteret e shfaqura kur futen manualisht.

Kalo midis paraqitjeve të tastierës

Kur instaloni një gjuhë të re në sistemin tuaj operativ, ajo vjen me një tastierë për paraqitjet e tasteve specifike për gjuhën dhe opsionet e hyrjes. Pasi të instaloni paraqitje të shumta të tastierës për gjuhë të ndryshme, mund të kaloni lehtësisht midis atyre gjuhëve të tastierës duke përdorur shiritin e gjuhës.

Kur ndryshoni/ndërroni gjuhën e tastierës, faqosja e tastierës do të kalojë në tastierën për atë gjuhë të veçantë. Për shembull, nëse jeni duke shkruar diçka në anglisht dhe nëse dëshironi ta vendosni përmbajtjen në një gjuhë tjetër, mund të kaloni shpejt ndërmjet paraqitjeve të tastierës për të shkruar në gjuhë të ndryshme.

Ja çfarë duhet të bëni për të ndryshuar paraqitjen e tastierës në një gjuhë tjetër.

Pasi të keni instaluar paraqitje të shumta, shiriti i gjuhës (shkurtim i gjuhës) do të shfaqet automatikisht në ‘System Tray’ ose ‘Notification Area’. Për të ndryshuar paraqitjen e tastierës, klikoni ikonën e gjuhës (ENG do të thotë tastierë angleze) dhe zgjidhni gjuhën që dëshironi të përdorni nga lista e tastierave të disponueshme.

Nëse keni Windows 10 ose 11, mund të shtypni Windows+ Spacebar për të ndërruar paraqitjet. Shkurtesa e gjuhës përfaqëson paraqitjen aktive të tastierës së sistemit.

Tani mund të shkruani dhe modifikoni me lehtësi dokumentet e Word-it në një gjuhë tjetër.

Korrigjimi në gjuhë të ndryshme

MS Word gjithashtu ju lejon të shkruani ose modifikoni në një gjuhë dhe të korrigjoni në një tjetër. Për të korrigjuar në një gjuhë tjetër, shkoni te skeda “Rishikim”, zgjidhni “Gjuha” dhe kliko opsionin “Cakto gjuhën e korrigjimit..”.

Pastaj zgjidhni gjuhën nga dialogu Gjuha dhe klikoni ‘OK’. Këtu keni gjithashtu opsione për të injoruar gabimet drejtshkrimore/gramatike, për të zbuluar gjuhën automatikisht ose për të vendosur gjuhën e paracaktuar.

Për shembull, nëse dëshironi të përfshini një fjalë ose frazë në një gjuhë tjetër pa shfaqur gabime gramatikore, duhet të ndryshoni vetëm gjuhën e korrigjimit për fjalën ose frazën specifike.

Për ta bërë këtë, së pari zgjidhni fjalën ose frazën, më pas shkoni te skeda ‘Rishikim’, zgjidhni ‘Gjuha’ dhe klikoni në opsionin ‘Vendosni gjuhën e korrigjimit..’. Pastaj zgjidhni një gjuhë nga lista dhe klikoni ‘OK’. Word do të injorojë drejtshkrimin dhe gramatikën në përzgjedhjen e theksuar.

Tani mund të ndryshoni me lehtësi gjuhën e ekranit dhe të redaktoni dhe korrigjoni në MS Word në çdo gjuhë (gjuhë) të zgjedhjes suaj. Paç fat. Faleminderit për shikimin e artikullit.

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Cách thay đổi ngôn ngữ trong Microsoft Word – Thủ thuật, hướng dẫn, hỏi đáp về công nghệ . Đừng quên truy cập Chaolua TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *