Cách giảm dung lượng file PowerPoint khi cần – Thủ thuật, hướng dẫn, hỏi đáp về công nghệ

Një nga problemet me të cilat përballen shumë përdorues kur përdorin PowerPoint për të krijuar prezantime është se skedarët e PowerPoint janë të mëdha pas përfundimit. Kjo e bën të vështirë ndarjen. Artikulli vijues do t’ju udhëzojë se si ta zgjidhni shpejt këtë problem.

Arsyeja e madhësisë së madhe të skedarit PowerPoint

Nuk është e pazakontë që një prezantim të jetë i madh, veçanërisht kur prezantimi ka shumë faqe. Por çfarë e bën saktësisht prezantimin tuaj në PowerPoint kaq të madh?

Ka shumë arsye pse prezantimet në PowerPoint janë të mëdha, dhe këtu janë arsyet kryesore:

  • Slideshow fut shumë imazhe.
  • Imazhi i futur në rrëshqitje ka një rezolucion të lartë.
  • Slideshow nuk ruhet në formatin e ri më të mirë të optimizuar, PPTX.
  • Kopjoni dhe ngjisni drejtpërdrejt videon.
  • Futni shumë skedarë audio direkt në PowerPoint.
  • Duke futur shumë fonte.
  • Vendosni një skedar video në vend që të përdorni një lidhje.

Këto janë gabimet që përdoruesit e PowerPoint shpesh bëjnë që e bëjnë madhësinë e prezantimit të madh. Jo vetëm për përdoruesit e rinj, por edhe përdoruesit e avancuar e kanë hasur këtë problem.

Sa i madh quhet një skedar PowerPoint shumë i madh?

Para se të mësojmë se si ta rregullojmë problemin e madhësisë së skedarit PowerPoint shumë të madh, është e rëndësishme të dimë se sa e madhe është madhësia e skedarit PowerPoint?

Mesatarisht, shumica e skedarëve të prezantimit të PowerPoint janë midis 4 MB dhe 10 MB në madhësi. Skedarët PPT mbi 50 MB mund të konsiderohen shumë të mëdhenj sepse rrit kohën e ngarkimit. Madhësia optimale për skedarin tuaj PowerPoint është 4 MB ose më pak.

Arsyeja pse duhet të siguroheni që madhësia e skedarit tuaj PowerPoint të jetë nën 4 MB është sepse është më e lehtë të ndani prezantimin tuaj me të gjithë. Shumë biznese përdorin Microsoft Outlook si klientin e tyre kryesor të postës elektronike dhe vendosin një kufi prej 4 MB për marrjen e ndarjeve të skedarëve nga burime të jashtme. Por skedarët PowerPoint me një kapacitet maksimal prej 10 MB gjithashtu do të funksionojnë mirë nëse përtej arsyes së mësipërme.

Në përgjithësi, çdo skedar PowerPoint mbi 50 MB konsiderohet shumë i madh. Për të gjitha përdorimet, ai do të ngadalësojë aplikacionin e desktopit PowerPoint dhe do të rrisë kohën e ngarkimit. Pra, për të rregulluar këtë problem, sigurohuni që çdo imazh i integruar të mos kalojë 250 KB. Prezantimet në PowerPoint që përfshijnë skedarë audio duhet të mbahen nën 2 MB për rrëshqitje.

Si të zvogëloni madhësinë e skedarit të PowerPoint

Pasi të kuptojmë shkakun e skedarit të madh të PowerPoint, tani është koha për të gjetur një mënyrë për të rregulluar problemin.

1. Përdorni Insert Picture në vend të Copy – Paste

Kur dëshironi të shtoni një foto nga hard disku në prezantimin tuaj, mënyra më e lehtë dhe më e zakonshme është ta kopjoni atë nga File Explorer dhe ta ngjisni në PowerPoint. Përndryshe, ju gjithashtu mund të tërhiqni dhe lëshoni nga çdo dosje në prezantimin tuaj.

Megjithatë, bërja e kësaj mund të rrisë madhësinë e skedarit të PowerPoint-it, sepse kur e kopjoni-ngjisni ose e zvarritni dhe e lëshoni direkt në PowerPoint, ai e konverton imazhin në format BMP ose PNG.

Tham Khảo Thêm:  Cách sử dụng Raindrop.io trên Windows 11 hỗ trợ bạn lưu trữ bookmark tuyệt vời hơn - Thủ thuật, hướng dẫn, hỏi đáp về công nghệ

Megjithëse këto lloje skedarësh ju lejojnë ta mbani sfondin transparent, ato gjithashtu rrisin madhësinë e skedarit të imazhit. Por nëse përdorni funksionin Insert Picture, PowerPoint do të vazhdojë të shtojë imazhin në prezantim pa ndryshuar formatin, duke shmangur kështu një madhësi më të madhe skedari.

2. Kompresoni imazhet në skedarët e PowerPoint

Imazhet janë komponentët kryesorë që zënë hapësirën më të madhe të një skedari PowerPoint. Prandaj, kompresimi i imazheve të futura do të jetë një nga mënyrat më të shpejta për të zvogëluar madhësinë e skedarit të PowerPoint.

PowerPoint ju lejon të kompresoni imazhet drejtpërdrejt në PowerPoint. Ju mund të zgjidhni të kompresoni imazhe të caktuara dhe t’i lini të qetë ato më të rëndësishmet. Kjo do të sigurojë që prezantimi juaj të mbetet më i rëndësishëm.

Hapi 1: Për të kompresuar ndonjë imazh të veçantë, zgjidhni atë. Pastaj zgjidhni kartën Formati nën artikull Mjetet e figurës në shiritin e veglave të shiritit.

Hapi 2: Klikoni Kompresoni fotot i përkasin grupit të veçorive Rregullo.

Hapi 3: Nga dritarja Kompresoni fotot shfaq, nën artikull Opsionet e kompresimit ju klikoni opsionin Aplikoni vetëm për këtë foto për të kompresuar vetëm imazhin e zgjedhur. Gjithashtu zgjidhni Fshi zonat e prera të fotografive në mënyrë që zonat e prera të imazhit të fshihen për të zvogëluar madhësinë e figurës.

Në rast të heqjes së opsionit Aplikoni vetëm për këtë fotoPowerPoint do të kompresojë të gjitha imazhet në prezantim, të cilat do të mbishkruajnë çdo ndryshim që mund të keni bërë në ato imazhe.

Një tjetër opsion i rëndësishëm që duhet t’i kushtoni vëmendje kur duhet të zvogëloni madhësinë e skedarëve të PowerPoint janë opsionet nën grup Rezolucioni. Këtu zgjidhni rezolucionin që dëshironi të përdorni për imazhin, secili opsion do të korrespondojë me përdorimin e tij. Pra, pasi të keni bërë zgjedhjen tuaj, klikoni butonin OK për të kompresuar imazhin.

Hapi 4: Në fund shtypni butonin Skedari > Ruaj për të ruajtur ndryshimet dhe madhësia e skedarit të PowerPoint do të reduktohet. Efekti i zvogëlimit të madhësisë së skedarit do të varet nga numri i imazheve në prezantim, si dhe nga cilësia origjinale e imazheve.

3. Pritini fotot me redaktuesin e fotografive

Ndonjëherë nuk keni nevojë të përdorni të gjithë imazhin që sapo keni shtuar. Ju mund të dëshironi të hiqni një seksion të papërshtatshëm, por nëse duhet, mos përdorni mjetin e integruar të prerjes në PowerPoint.

Kur pret një imazh brenda PowerPoint, aplikacioni do të fshehë vetëm imazhin e prerë. Ndërsa kjo është e dobishme nëse dëshironi të zhbëni një prerje që keni bërë në të ardhmen, zhbërja e një prerjeje të bërë tashmë do të rrisë vetëm madhësinë e skedarit të prezantimit.

Pra, në vend të prerjes së imazheve në PowerPoint, mund të përdorni një redaktues imazhi të dedikuar si aplikacioni i integruar i Microsoft Paint ose të përdorni mjete falas në internet si Canva. Pasi ta keni prerë imazhin sipas dëshirës tuaj, mund të përdorni veglën Insert Picture për të futur imazhin në prezantimin tuaj.

Mos harroni të ruani skedarin e imazhit si JPG ose JPEG, jo PNG ose BMP. Skedarët JPG ofrojnë kompresimin më të madh të imazhit duke ruajtur cilësinë e arsyeshme.

4. Hiqni fotot nga Slide Master

Slide Master është një nga tre opsionet e tjera në funksionin e pamjes kryesore, përveç Masterit të Shënimeve dhe Masterit të Fletës. Kjo veçori ju lejon të modifikoni rrëshqitjet në PowerPoint lehtësisht pa asnjë sherr.

Çdo imazh në Slide Master që ju përdorni dhe nuk i përdorni, përfshihen të gjitha në versionin përfundimtar të prezantimit. Pra, ato kanë vetëm efektin e rritjes së madhësisë së skedarit PowerPoint dhe asgjë tjetër. Prandaj, heqja e çdo imazhi të papërdorur nga Slide Master mund të zvogëlojë madhësinë e skedarit.

Tham Khảo Thêm:  Hướng dẫn chuyển file CDR sang định dạng PDF nhanh chóng - Thủ thuật, hướng dẫn, hỏi đáp về công nghệ

Kartat e aksesit Pamje në shiritin e veglave të shiritit, më pas klikoni Slide Master për të lundruar te masteri i rrëshqitjes. Nga këtu shikoni për imazhe ose skedarë mediash të papërdorura dhe fshijini ato. Kjo do të ndihmojë në zvogëlimin e madhësisë së skedarit PowerPoint pa bërë ndonjë ndryshim të madh në prezantim.

5. Kompresoni videot në skedarët e PowerPoint

Kompresimi i skedarëve të mediave, si skedarët video, është hapi tjetër për të zvogëluar madhësinë e skedarëve tuaj PowerPoint. Në veçanti, skedarët video mund të rrisin ndjeshëm madhësinë e skedarëve të PowerPoint nëse ato janë të ngulitura shumë në prezantimin tuaj.

Ashtu si me imazhet, PowerPoint ka gjithashtu një zgjidhje të integruar për të kompresuar dhe konvertuar skedarët video për të ndihmuar në zvogëlimin e madhësisë së përgjithshme të skedarit PowerPoint kur nevojitet. Për të kompresuar videon në PowerPoint, bëni sa më poshtë.

Hapi 1: Hapni një prezantim në PowerPoint që duhet të zvogëlohet në madhësi.

Hapi 2: Qasja në meny Skedari > Informacion > Kompreso median.

Hapi 3: Në menynë rënëse, zgjidhni cilësinë e videos që dëshironi të përdorni për skedarët e integruar të videos. Ekzistojnë tre opsione në dispozicion për ju që të zgjidhni: Full HD (1080p), HD (720p) dhe Standard (480p).

Sa më e lartë të jetë cilësia e videos, aq më e madhe është madhësia e skedarit PowerPoint dhe anasjelltas. Nëse skedarët video mbështeten, PowerPoint do t’i kompresojë automatikisht skedarët video dhe do të ulë cilësinë e tyre të përgjithshme.

Hapi 4: Duke hyrë në meny Skedari > Informacioni > Kompreso median > Zhb mund ta zhbëni procesin nëse cilësia e videos zvogëlohet tepër. Nëse jeni të kënaqur me cilësinë e videos pas kompresimit, mund të hyni në meny Skedari > Ruaj për të ruajtur ndryshimet.

6. Video Link

Një skedar video 1 minutësh me cilësi të plotë HD ka një madhësi skedari afërsisht 124 MB. Pra, në vend që të futni video në skedarët e PowerPoint, të cilat rrisin ndjeshëm madhësinë e skedarit, mund t’i lidhni ato. Duke e ngarkuar atë video në një sit të pritjes së videove si YouTube, më pas thjesht duke u lidhur në shfaqjen e rrëshqitjes. Pasi të keni ngarkuar videon, mos harroni të kopjoni adresën e internetit të videos për ta futur atë në shfaqjen tuaj rrëshqitëse.

Për të futur një lidhje video në një shfaqje rrëshqitëse, shkoni te menyja Fut në shiritin e veglave, më pas klikoni butonin . Video > Video Online… Shfaqet një dritare e re, nën Fusni adresën për videon në internetju ngjisni lidhjen tuaj të videos në.

Pasi të përfundojë ngarkimi i videos së zgjedhur, do të shihni një pamje paraprake të saj në ekranin bazë. Nëse jeni të kënaqur me videon, klikoni butonin Fut dhe tani duhet ta shihni videon e ngulitur në rrëshqitje.

Megjithatë, duhet të keni parasysh se përdorimi i kësaj veçorie kërkon që kompjuteri të ketë një lidhje të qëndrueshme në internet. Përndryshe, videoja nuk do të luhet kur ju nevojitet.

7. Çaktivizo futjen e shkronjave

Shumica e përdoruesve të PowerPoint do të përdorin fontin e parazgjedhur të sistemit për prezantimet e tyre, por nëse jeni duke krijuar prezantime me temë, mund të vendosni të futni një font të palës së tretë në skedarin tuaj PowerPoint. Këto fonte të integruara mund ta bëjnë prezantimin tuaj të bukur dhe të përputhet me temën tuaj, por ato mund të rrisin ndjeshëm madhësinë e skedarit tuaj PowerPoint.

Tham Khảo Thêm:  Samsung Galaxy S23 so với Galaxy S23 Plus – Đắt tiền hơn liệu có tốt hơn? - Thủ thuật, hướng dẫn, hỏi đáp về công nghệ

Nëse nuk jeni të sigurt për përdorimin e atij fonti, është mirë të çaktivizoni opsionin e fontit të integruar në PowerPoint nga .

Hapi 1: Qasja në meny Skedari > Opsionet për të hapur menynë e opsioneve të PowerPoint.

Hapi 2: Në dritaren Opsionet e PowerPoint që shfaqet, zgjidhni skedën Ruaj në kornizën e majtë. Pastaj klikoni në opsionin e heqjes Vendosni fontet në skedar nën artikull Ruani besnikërinë kur ndani këtë prezantim në kornizën e duhur.

Hapi 3: Në fund shtypni butonin Ne rregull për të ruajtur cilësimet, më pas hyni në meny Skedari > Ruaj për të ruajtur dokumentin. Pasi të ruhet, çdo skedar fonti i integruar do të fshihet.

Megjithatë, ky është një cilësim që prek vetëm një numër të vogël përdoruesish të PowerPoint dhe mund të zvogëlojë madhësinë e skedarit të PowerPoint vetëm nëse përdorni shumë shkronja të personalizuara.

8. Ruani në formatin e skedarit PPTX

Shumica e përdoruesve të PowerPoint janë të njohur me stilin *.PPT, formatin e skedarit PowerPoint. Shumë prezantime të vjetra në PowerPoint ruhen dhe shpërndahen ende në këtë format të vjetër. Megjithatë, formati i skedarit PPT tani është i vjetëruar.

Në vend të formatit alternativ PPTX, ky format i ri PowerPoint përdor kompresimin për të reduktuar ndjeshëm madhësinë e skedarit të prezantimeve në PowerPoint. Ruajtja e dokumenteve tuaja në formatin PPTX, si dhe konvertimi i skedarëve ekzistues PPT në PPTX gjithashtu kontribuojnë ndjeshëm në zvogëlimin e madhësisë së përgjithshme të skedarit.

Për të kthyer skedarin e vjetër PPT në formatin e ri PPTX, hapni skedarin PPT në PowerPoint. Pastaj hyni në menu Skedari > Informacion > Konverto.

Në kutinë e dialogut Ruaj si shfaqet, PowerPoint do të zgjedhë automatikisht formatin e ri të skedarit PPTX. Futni një emër për prezantimin me formatin e ri PPTX në kutinë bosh Emri i skedaritmë pas shtypni butonin Ruaj Për të konfirmuar.

9. Ruani skedarët e PowerPoint si PDF

Nëse skedarët e PowerPoint ruhen në formatin PDF, gjithçka ruhet dhe është në përputhje me shumicën e përdoruesve dhe me shumë pajisje.

Ruajtja e skedarëve të PowerPoint si PDF do të zvogëlojë gjithashtu madhësinë e skedarit në më të ulëtin në krahasim me çdo format tjetër. Madhësitë e mëdha të skedarëve mund të jenë një pengesë e madhe për një shfaqje të suksesshme rrëshqitëse. Pra, kursimi në format PDF do të jetë i përshtatshëm për më shumë përdorime.

Për ta ruajtur prezantimin si PDF, shkoni te menyja Skedari > Ruaj si. Në kutinë e dialogut Ruaj si shfaqet, vendosni një emër për skedarin. Zgjidhni llojin e skedarit për ta ruajtur si PDF, më pas klikoni butonin OK.

Vini re se ju gjithashtu mund të kompresoni imazhet gjatë procesit. Thjesht klikoni butonin e veglave në fund të kutisë së dialogut. Pastaj zgjidhni “Compress Pictures” nga menyja rënëse. Kështu që ju mund të ruani skedarët si PDF, si dhe të kompresoni imazhet nëse është e nevojshme.

Artikulli i mësipërm ju ka treguar disa mënyra për të zvogëluar madhësinë e skedarëve të PowerPoint. Mund t’i referoheni atij për t’i bërë skedarët tuaj PowerPoint më të lehta për ndarje më të shpejtë të skedarëve dhe operacione të skedarëve. Shpresoj se ky artikull do t’ju ndihmojë. Paç fat! Faleminderit për shikimin e artikullit.

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Cách giảm dung lượng file PowerPoint khi cần – Thủ thuật, hướng dẫn, hỏi đáp về công nghệ . Đừng quên truy cập Chaolua TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *